Search for content, post, videos

A new hub of biomedical research in Stockholm

Neo

Just before summer, the last piece of the puzzle in the building of the new Campus Flemingsberg, was inauguarated, forming a new hub of biomedical research in the Stockholm region.

The new building, NEO, is Karolinska Institutet’s new building at Campus Flemingsberg for experimental biomedical research. It’s a hub for basic and clinical research as well as education. The new building is located next to its sister building Technology and Health (TAH), which was inauagurated in 2016, and they are located opposite the Karolinska Hospital in Flemingsberg. Responsible architects are Anna Morén Sahlin and Krister Bjurström from Tengbom.

“The laboratories are designed with great flexibility. All supply of for example electricity, data, air, gases and different kinds of drains in and out of the laboratories goes through module adapted systems in roofs and floors. It is a strategic important investment for the operation’s future changes,” said Krister Bjurström, Tengbom.

The building aims to be a creative and open environment that enables meetings, synergies, and exploration of areas of mutual interest across disciplines.

Room for 400 researchers

NEO covers an area of 15 000 square metres, with space for around 400 researchers on seven floors. Five thousand square metres consists of laboratory space. Here can be found four of KI’s departments represented:

  • The Department of Biosciences and Nutrition.
  • The Department of Medicine, Huddinge.
  • The Department of Neurobiology, Care Sciences and Society.
  • The Department of Laboratory Medicine.

During the opening ceremony, participants were able to attend a number of scientific mini-symposia on different themes, such as Alzheimer’s and diabetes research.

“The combination of strong experimental and clinical research in these outstanding new premises, combined with the physical proximity to the hospital and other universities gives us every opportunity to strengthen our already successful research,” commented Maria Eriksdotter, head of the Department of Neurobiology, Care Sciences and Society.

A brilliantly colored atrium

The ground floor of NEO boasts the brilliantly coloured atrium with its eye-catching spiral staircase shaped like DNA spirals. Next to the atrium are two spherical auditoriums built from translucent concrete (butong) modules. The surface is like bubble-wrap.

“The new feels newer and more complete when juxtaposed with something broken,” says architect Laila Ifwer Sternhoff at Link Arkitektur in the press release. “This is why we’ve used translucent concrete to create a sense of weight and antithesis against the new.”

Photo: Felix Gerlach/Tengbom